Szybki meksykański obiad
Szybki wpis na temat szybkiego dania. :)
Uwielbiam ryż i makaron z różnymi sosami. Mogłabym jeść i jeść. ♥
Dziś trochę po meksykańsku i na szybko. Dobre rozwiązanie, gdy nie mamy ochoty dużo gotować lub gdy nie mamy czasu.
Przyjmijmy, że to porcja dla dwóch osób. ;)
W zależności od tego ile jemy (haha).
Składniki
*Sos Meksykański Łowicz
*Podwójna pierś z kurczaka
*Ryż (3 torebki)
*Olej
*Odrobina Wegety/Kucharka
*Sól do wody
*Sól do wody
Ewentualnie
*Świeża papryka i kukurydza konserwowa, które możemy dodać jeżeli chcemy. (U mnie wersja bez).
Sposób przygotowania:
Z mięsa pozbywamy się trochę tłuszczu ewentualnie chrząstek (wszystkiego czego nie chcemy).
Nastawiamy osoloną wodę na ryż, gdy wrze wsadzamy torebki ryżu do wody. (Gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania).
Mięso kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju, doprawiamy trochę wegetą, mieszając co jakiś czas. Możemy zakryć pokrywką.
Gdy mięso będzie już dochodziło, zagrzewamy sos na około 5 minut.
Następnie przysmażone już mięso dodajemy do sosu i chwilę razem podgrzewamy.
Ugotowany ryż wyciągamy z wody. Dajemy na talerz z sosem i mięsem.
Mniej więcej tak brzmi przepis, chociaż wiem, że każdy robi po swojemu. ;)
Z resztą zawsze na opakowaniu od sosu czy ryżu pisze ile co gotować.
Lubicie takie szybkie i proste dania?
Bo ja bardzo!
Za ryżem nie przepadam...ale to z chęcią bym zjadła ;D
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zrobić makaron zamiast ryżu. ;)
Usuńjadłabym :D !
OdpowiedzUsuń