Szybki meksykański obiad

Szybki wpis na temat szybkiego dania. :)

Uwielbiam ryż i makaron z różnymi sosami. Mogłabym jeść i jeść. 
Dziś trochę po meksykańsku i na szybko. Dobre rozwiązanie, gdy nie mamy ochoty dużo gotować lub gdy nie mamy czasu. 
Przyjmijmy, że to porcja dla dwóch osób. ;) 
W zależności od tego ile jemy (haha).

Składniki
*Sos Meksykański Łowicz 
*Podwójna pierś z kurczaka
*Ryż (3 torebki)
*Olej
*Odrobina Wegety/Kucharka
*Sól do wody 

Ewentualnie 
*Świeża papryka i kukurydza konserwowa, które możemy dodać jeżeli chcemy. (U mnie wersja bez).

Sposób przygotowania:
Z mięsa pozbywamy się trochę tłuszczu ewentualnie chrząstek (wszystkiego czego nie chcemy). 
Nastawiamy osoloną wodę na ryż, gdy wrze wsadzamy torebki ryżu do wody. (Gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania). 
Mięso kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju, doprawiamy trochę wegetą, mieszając co jakiś czas. Możemy zakryć pokrywką. 
Gdy mięso będzie już dochodziło, zagrzewamy sos na około 5 minut.
Następnie przysmażone już mięso dodajemy do sosu i chwilę razem podgrzewamy.
Ugotowany ryż wyciągamy z wody. Dajemy na talerz z sosem i mięsem.

Mniej więcej tak brzmi przepis, chociaż wiem, że każdy robi po swojemu. ;) 
Z resztą zawsze na opakowaniu od sosu czy ryżu pisze ile co gotować. 

Lubicie takie szybkie i proste dania? 
Bo ja bardzo!  




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty