Domowy Knoppers- to co lubię!
Cześć! :)
Dzisiejszy post dla tych co lubią batonik Knoppers.
Przepis znaleziony w internecie.
Połączenie dwóch mas jest "mega" słodkie, więc coś dla łakomczuchów. Wafelek robiłam z pomocą ukochanego, wyszedł pyszny!
Potrzebujesz:
*Masa mleczna
-1/4 szklanki mleka
-2 łyżki cukru (dodałam "niekopiaste")
-150g masła
-1 szklanka mleka w proszku (moje było z Mlekovity)
* Masa czekoladowo-orzechowa
-100g masła
-150g Nutelli (dałam mniej więcej na oko)
-1 łyżka kakao (dodałam słodkie)
-100g orzechów laskowych
Wafle około 26x26 cm (kupiłam standardowe kwadraty)
-50g czekolady mlecznej
-50g czekolady gorzkiej
MOJE UWAGI:
NIE KUPOWAŁAM czekolady gorzkiej tylko samą mleczną (100g) i roztopiłam z mlekiem.
Przygotowanie naszego wafelka:
*Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i ostudzić, najlepiej w małym garnuszku.
Masło ubić mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać mleko, cały czas miksując. Na koniec dodać szklankę mleka w proszku i dokładnie zmiksować.
*Masa czekoladowo-orzechowa
Orzechy laskowe posiekać lub zmielić i uprażyć na suchej patelni.
Masło, nutellę i kakao zmiksować, a na koniec dodać orzechy i całość wymieszać.
Czekoladę (w moim przypadku samą mleczną) roztopić w kąpieli wodnej. (Roztopiłam zwyczajnie z mlekiem w garnuszku jak już wspominałam wyżej).
Pierwszy wafel posmarować masą czekoladowo-orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć kolejnym waflem. Obciążyć książką i włożyć do lodówki, do stężenia mas. Wafle od strony kremyumlecznego posmarować roztopioną czekoladą. Włożyć do lodówki, poczekać aż czekolada zaschnie. Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki.
Komentarze
Prześlij komentarz